2014. szeptember 27., szombat

Sütőtökfelfújt-Nyiss az új felé

Amikor paleos lettem, még bennem is a régi ízek mocorogtak. Általában szerintem ez így megy legtöbbünknél. Paleosítjuk a korábban megszokott ételeinket. Aztán meggyőzzük magunkat arról, hogy ez így is finom. Ami valahol nem is becsapás, hiszen tényleg finom, leszámítva a különféle kenyrkísérleteket. Sokadik próbálkozásra tényleg létrejön valami kenyérhez hasonló. De nem az. A szalonnás tojást nem kell paleosítani, és a magyar konyhában rengeteg olyan étel van, amiből csak a lisztet vagy a tejfölt, vagy rántást kell kihagyni, és már eheted is, vagy tejföl helyett cocomas+ecet keverékét használod és szinte észre sem veszed, hogy nem a hagyományos módon készült. Amikor már elég hosszú ideje paleozol, egyszercsak elkezdenek jönni az ötletek. Eleinte pár bátortalan kísérlet, mert ilyen még sosem volt úristen, lehet, hogy a szemétben végzi? Meglepődsz, hogy milyen jó kis kaját találtál ki. Átveszed más ötleteit is, és egyszercsak azon kapod magad, hogy teljesen átalakultak a főzési szokásaid. Már nem érdekel a palacsinta meg a kakaós csiga, hiszen kitárult előtted egy sokkal érdekesebb világ, ami ízesebb élményekkel ajándékoz meg. Egyre nagyobb élmény lesz a főzés, és inkább olyan receptet keresel, mikor épp nincs ötleted (ami nagyon ritka) ami valami új kihívás, új élmény. Mezei Elmiránál találtam ezt a jó kis sütőtökfelfújtat. Az első sütőtököt nem akartam saját kútfőből elkészíteni, valami kipróbáltat szerettem volna, hogy tutira menjek. Szakácskönyv le a polcról, naná, hogy volt benne sütőtök, nem is találtam bonyolultnak. Hát akkor go!
Hozzávalók:
500g sütőtök
1/2 kk szódabikarbóna
5 dkg kókuszzsír
3 tojás
1 ek kókuszliszt
2 ek szezámliszt
só, bors
szerecsendió

A sütőtököt felkozckázzuk, gőz felett megpároljuk. Kicsit kihűtjük, aprítógépbe tesszük, majd az összes hozzávalóval pépesítjük. Ha van felfújtsütőnk, (nekem nincs, én kerámiatepsiben készítettem) kikenjük kókuszzsírral, aljára teszünk sütőpapírt, hogy könnyebb legyen majd kivenni a felfújtat, és belekanalazzuk a masszát. 6 db lesz belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük.
Azért majd a legközelebbinél kipróbálom úgy is, hogy a fehérjét kemény habbá verve keverem bele. Így is nagyon finom, sikert értem el vele. Köszi, Elmira. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése