Gyorsan megettük. Na jó, nem olyan gyorsan, mint amikor a nokedlit kapkodod be, megadtuk az élvezetnek az időt. Finom volt. Persze nem feltétlenül muszáj bárányból készíteni, nálunk birkavágás volt, így adott volt az alapanyag. Ha disznóhúsból készíted, vedd figyelembe a sütésnél, hogy az vastagabb, tovább sül. De azért a báránynak van egy jellegzetes íze.
A bordasort hosszában kettéfűrészeltem. Belefektettem egy tepsibe, megsóztam, borsoztam, aztán szép sorjában megszórtam még az alábbiakkal: őrölt koriander, fahéj, ras al hanout (arab fűszerkeverék, de ne ess pánikba ha nincs otthon, nélküle is finom lesz, vagy esetleg használj helyette garam massalát), rozmaring, kakukkfű, borsikafű, zsálya, majoranna. Felkarikáztam egy vöröshagymát, apróra vágtam 2 gerezd fokhagymát, felszeltem 2 paradicsomot és ezeket is rápakoltam. Mellétettem 2 babérlevelet, aláöntöttem 2,5 dl vizet, lefedtem alufóliával és betoltam a forró sütőbe. Közepes lángúra állítottam. Úgy másfél óráig rá se néztem, majd mikor mindent elborított a finom pecsenyeillat, levettem a fóliát, felvettem maxra a fokozatot és úgy fél óra alatt megpirítottam. Mellé hamiszt ettünk. Ez egy jellegzetes, szinte mindennapos finom étek Észak-Afrikából. Úgy készül, hogy a paradicsomot meghámozom, kifacsarom a magját-levét, vágok bele 2-3 gerezd fokhagymát a paradicsom mennyiségétől függően, majd kevés olivaolajon vagy egyéb zsiradékon (étolajat ne!) addig sütöm-párolom, míg jó sűrű lesz. Ekkor sózom, tányérra teszem, meglocsolom kis olivaolajjal. Tetejére felkockázott grillezett erőspaprikát szórok.
Hát nem gyönyörű?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése